Сградите в България се изчисляват за доста силна сеизмичнa устойчивост

Сградите в България се изчисляват за доста силна сеизмичнa устойчивост

обяви министъра на регионалното развитие Иван Шишков.

След огромната трагедия при земетресенията миналата седмица  в Турция, се повдигна въпроса за издръжливостта на българското строителство и това колко устойчиво е то. “При новото строителство в България е планирано да издържи до 9 по скалата Рихтер. Нормите в страната се спазват сериозно и под строг надзор на институциите”, това каза министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков тази вечер пред Мария Цънцарова. 

След 2012 година при по-високите сгради започна да се изчислява Еврокод за оразмеряване на строителни конструкции, а изискванията към вертикалните елементи станаха още по-високи. При качествено строителство и вложени материали, те са много по-устойчиви от сградите, строени през 80-те и 90-те години, коментира инж. Николчева от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

В заключение устойчивостта на новото строителството в момента е най-устойчиво на земетресение от преди 2012 2007 и от 1987 година, когато са въведени последните правилници на земетръс. Въпреки, че Бургас конкретно не попада в земетръсна зона и няма причина за тревожност.  

Една от основните причини за последствията от земетресенията в Турция е системното нарушения при изграждането на новите сгради. Характерно за това става ясно тънките колони в строителството и налагането на прекалено много и големи прозорци в сградите. 

Бог да прости всички онези десетки хиляди хора загубили живота си по един изключително жесток начин. Нека Бог дава надежда и кураж на всички оцелели. 

Амин!

 
By

Type at least 1 character to search

За да получите повече информация за нашите текущи проекти, моля свържете се с нас.

Email: office@bginvest76.com

Офис 2: гр. Бургас, пл. Баба Ганка 4

Последвайте ни в социалните мрежи