Мегапроект за „ВИК – Бургас“ с пари от ЕС

Мегапроект за „ВИК – Бургас“ с пари от ЕС

Един от най-мащабните договори във водния сектор бе подписан по-рано тази седмица в Бургас между Министерство на околната среда и водите и ВиК – Бургас. Неговата стойност е 459 милиона лева, осигурени от Оперативна програма „Околна среда“. С тези средства ще бъде реализиран интегриран воден проект не само в областния център, но и в още 12 агломерации – Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец, което автоматично ще повиши туристическия рейтинг на целия регион.

Местната асоциация „Водоснабдяване и канализация“ кандидатства по оперативна програма „Околна среда“ през април на 2019 г., непосредствено преди изтичане на крайния срок. Заради това Бургас е един от последните градове, които подписват договори за финансиране на проекти от водния сектор в настоящия програмен период, но пък мащабът е много по-голям в сравнение с водните проекти на Перник /104 млн. лв./, Пловдив /137.8 млн. лв./ и Варна с /138 млн. лв./.

С големия интегриран воден проект ще се реши въпросът с 2/3 от територията на „Меден рудник“, като ще бъдат отключени възможности за разширение и развитие на комплекса в сега съществуващата му част, която вече е с население на един средноголям български град. Ще се обхванат цялостно отпадните му води.

В рамките на проекта ще се изгради нова пречиствателна станция за отпадни води – в Карнобат, както и ще се изпълни peĸoнcтpyĸция нa вече изградените пречиствателни станции в Бypгac и Обзор. На територията на града проектът ще има значение и за централна градска част и ключовата за преминаващи ул. „Индустриална“, която всички бургазлии с основание критикуват, че прилича на швейцарско сирене – дупка до дупка. Освен това ще се изпълни реконструкция на две станции за питейни води – Камчия и Ясна Поляна, които работят към едноименните язовири в общини Поморие и Приморско. Ще бъде решен въпросът с деривацията към Бургас и захранването с питейна вода.

Други важни маркера за ползите от водния проект:

*Ще се разрешат дългогодишни проблеми на квартал „Крайморие“. Урбанизараната му територия, която е годна за строително разрешение, е шест пъти по-голяма от сега съществуващата. Ще бъдат дадени перспективи за развитие на квартала.

* Изцяло ще бъде решен въпросът с отпадните води на квартал „Сарафово“, като се отключват възможности за благоустрояването и развитието му.

* Ще спрат миризмите от градската пречиствателна станция, защото ще бъде изградена специална инсталация, която да оползотворява произведените утайки – всичко това, което се концентрира от пречистването на водите на града.

С реализацията на интегрирания воден проект Община Бургас ще получи картбланш за разширение на северната Индустриална зона, която се ползва и търси от всички предприятия. Тя е изключително чувствителна, защото в западната част е защитена територия със статут на резерват, обитаван от пеликани и розово фламинго.

Проектът предвижда реконструкция на общо 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на близо 7 км нова водопроводна и 73 км канализационна мрежа.

Досега „ВиК Бургас“ е обявило две обществени поръчки като част от водния проект. Едната е за почти 15 млн. лв. без ДДС и е за реконструкция на ВиК мрежата в бургаските квартали „Изгрев“, „Зорица“, Централна градска част, „Акация“ и „Победа“. Другата поръчка е за 20.6 млн. лв. без ДДС и е разделена на две обособени позиции – реконструкция на ВиК мрежата в кв. „Меден рудник“ и в кв. „Крайморие“.

 

Преди този мегапроект

През 2015 г. Созопол се сдоби с пречиствателна станция за отпадни води на изключително високата цена от 73 млн. лв. Тогава бенефициент беше самата община, като кмет беше Панайот Рейзи. В настоящия програмен период 2014 – 2020 г. обаче бенефициенти са т.нар. ВиК асоциации на ниво област, като това бе част от изискванията на Европейската комисия, за да финансира водни проекти – консолидация на ВиК дружествата. В асоциацията влизат местни ВиК оператори и кметове, а неин председател е областният управител.

Отново през 2015 г. бе завършена реконструкцията на пречиствателната станция за отпадни води в Равда (включваща Слънчев бряг и Несебър), където инвестицията бе още по-висока – 97 млн. лв.

Преди години беше изпълнена и реконструкция на пречиствателната станция в Приморско и Китен. През февруари тази година пък бе завършена пречиствателната станция за отпадни води на Айтос.

By

Type at least 1 character to search

За да получите повече информация за нашите текущи проекти, моля свържете се с нас.

Email: office@bginvest76.com

Офис 2: гр. Бургас, пл. Баба Ганка 4

Последвайте ни в социалните мрежи