„Строителството е един от най-важните фактори, който задвижва цялата икономика“ – Валентин Николов, изпълнителен директор на Строителната камара

„Строителството е един от най-важните фактори, който задвижва цялата икономика“ – Валентин Николов, изпълнителен директор на Строителната камара

Тази сутрин на пресконференция зам.министър Николай Нанков и представители на Строителната камара изтъкнаха няколко стратегии, които да стимулират строителния бранш, подкрепяйки икономиката на страната с адекватни ходове.

„Преди месец се обърнахме към обществото да не се спира строителството у нас и бяхме чути. Сега дойдохме с друг апел. Строителството е един от най-важните фактори, който задвижва цялата икономика. Това е мислене и на европейските колеги. Вчера проведохме видеоконференция с 20 държави. Английските ни колеги смятат, че за да се излезе от икономическата криза, е необходимо „строително цунами“. Върви ли строителството, върви всичко“, заяви Валентин Николов, изпълнителен директор на Строителната камара.

На пресконференцията беше даден за пример Италия, където се разработва програма за саниране на близо 1,2 млн. жилища. Италианците разчитат, че това ще донесе заетост на 430 000 души в страната.

Една от стратегиите в страната ни за засилването на строителните дейности е да не се дават на повече от една строителна фирма два обекта едновременно, за да може повече фирми да участват в този процес.

Бързо разплащане на всички изпълнители на обществени поръчки е другият ключов момент. Мярката е те да не бъдат затруднени. До момента са дадени 147 млн., предстоят днес да бъдат разплатени още 20 млн.

Стратегията на кабинета е създаване на условия за заетост в строителния бранш чрез увеличаване на обемите. „Ние създаваме механизми за това – програмата за саниране, както и реализацията на ВиК обекти, поясни зам.-министър Нанков. Като с тези мерки се очаква да се осигурят достатъчно работа и проекти за малкия и средния строителен бранш.

Строителството е сектор, който може да обхване високо класифицирани и средно класифицирани хора, така че се очаква браншът да заеме по-голям процент от безработните в страната.

Между 20 и 25 000 строителни работници са се завърнали в страната ни по време на пандемията.

Как държавата предвижда да ги задържи?

„Визията на кабинета е много еднопосочна и конкретна, именно създаване на заетост“, това поясни зам.министър Николай Нанков на пресконференцията тази сутрин.

Същевременно стана ясно, че по официални данни заетите в бранша са 200 000.

По време на извънредното положение се наблюдава строителството у нас, че не само не е спряло, но с пълни темпове се реализират всички големи и малки проекти.

By

Type at least 1 character to search

За да получите повече информация за нашите текущи проекти, моля свържете се с нас.

Email: office@bginvest76.com

Офис 2: гр. Бургас, пл. Баба Ганка 4

Последвайте ни в социалните мрежи