Малкият Манхатан или как едни празни поляни се превърнаха в предпочитано място за живеене

Малкият Манхатан или как едни празни поляни се превърнаха в предпочитано място за живеене

Комплекс „Меден рудник“ е един от най – големите и бързо развиващи се жилищни квартали не само в Бургас, но и в страната. Заради високото разположение и застрояването на комплекса с нови блокове, често бургазлии използват шеговито названието „Манхатън“. Именно, защото облика на квартала през нощта наподобява на този като острова /Ню Йорк/.

Възникнал на мястото на едноименното село през 70-те години на 20-ти век, Меден рудник има свой собствен ход и начин живот, различен от този на Бургас. Самият квартал е сякаш град в град – с търговски центрове, училищни и детски заведения, поликлиники, полицейско управление и нови жилищни сгради. През последните години 4-те жилищни зони на комплекса бяха благоустроени, като цялостната им визия обновена.

Но нека се върнем малко назад във времето …

На връх Шилото, над днешния квартал, се е намирала тракийска владетелска резиденция със светилище на Аполон Карсенос. Археологически разкопки свидетелстват за селище през цялата Античност. Резиденцията е локализирана на самия връх, който е най-високото място на ниската планина Черни връх, разполагаща се между Бургаското, Мандренското езеро и Черно море. От това място се наблюдават трите Бургаски езера и Бургаският залив.

Новата история …

Новата история на Меден рудник е тясно свързана с Тракийския въпрос. Първите семейства били тракийски бежанци от Беломорска Тракия. Това се случва през 1913 година край чешмата Кьор Исмаилица, територията е обхващала обширни пасища на заможни бургаски скотовъдци и общинска земя. Властите на няколко пъти са гонили и разваляли колибите на бежанците.

Седем години по-късно бургаската община отстъпва земя, разположена близко до Карабаирската мина (намирала се е в Боровата горичка), и узаконява село Кара баир. През 1931 година селото е преименувано на Рудник, а три години след това получава сегашното си име Меден рудник.

Едва през 1976 г. село Меден рудник е обявено за квартал на Бургас. От тогава до селото се построяват панелни блокове, но предишното село се запазва и преобразува в един от микрорайоните на квартала. В следващите години населението нараства с над 10 000, като по-голямата част са преселници от близката Странджа планина. Според статистически данни в момента кварталът е на осмо място в България с население от близо 80 000 души, което представлява 40% от населението на Бургас. Интересен факт е, че по този показател няма друг подобен аналог в България.

Когато искат да подчертаят своето жителство, кореняците, тоест тези, на които и родителите им са родени в Меден рудник, казват: Аз съм от Кара баир (старото име на село Меден рудник). От двата хълма – „Шилото“ и „Черни връх“ – разположени близо до комплекса, се разкрива панорама към Бургаския залив и езерата Мандра и Вая.

By

Type at least 1 character to search

За да получите повече информация за нашите текущи проекти, моля свържете се с нас.

Email: office@bginvest76.com

Офис 2: гр. Бургас, пл. Баба Ганка 4

Последвайте ни в социалните мрежи