Инфлацията: Как може да спечелите от нея?

Инфлацията: Как може да спечелите от нея?

В една пазарна икономика цените на стоките и услугите могат винаги да се променят. Някои се повишават, други се понижават. За инфлация говорим, ако е налице общо повишение на цените на стоките и услугите, а не само на някои отделни артикули. Тя неминуемо засяга всички нас. Тя се случва като гравитация – независимо дали искаме, или не, независимо дали ни харесва, или не. Тя означава, че с 2 лева днес може да се купи по-малко от вчера. Иначе казано, с течение на времето инфлацията намалява стойността на парите. Думата “инфлация” идва от латинското inflation – набъбване, подуване и представлява постоянното и цялостното покачване на паричните цени, което означава постоянен спад в покупателната способност на парите. Това е инфлация! Вероятно сте чували поговорката „Монетата винаги има две страни“. Във всяка реална житейска ситуация има печеливши и губещи. Инфлацията не е изключение от това правило, за това ви насочваме към печеливша такава възможност.

Как можете да спечелите от инфлацията, като инвестирате в имот?

Вероятно не всички, които четат тази статия имат намерение да си купят имот или още повече два дори, изграждайки истинска финансова свобода за себе си и за хората, които обичат. За това следващите редове могат да бъдат едно “събуждане” какво се случва, когато не се прави нищо. Независимо дали просто четете или мечтаете за едностайно, двустайно или многостайно жилище, като се чудите кой е най-подходящия комплекс, в които да инвестирате, вие имате право да избирате собственото си бъдеще – сигурното бъдеще. 

Ако преди 20 години сте имали 100 лв., които сте скатавали под дюшека, при 3% инфлация тези 100 лв., сега ще имат покупателна стойност, равна на 55 лв. Половината пари ще бъдат изядени от инфлацията. Много хора не смятат да купят имот, защото има риск. Те чакат и чакат, и чакат точния момент, докато парите им бъдат изядени. Спестените пари трябва да са от наша полза в пълната им стойност, а не да бъдат стопени от инфлацията! Нека погледнем какво се случва при инфлация от 4%. Тогава 100 лв. за 20 години се превръщат в 45 лв. При 5% инфлация от 100 лв. за 20 години се превръщат в 37 лв. Реално погледнато, не те се превръщат, а тяхната покупателна способност. Ще оставим на вас да сметнете най-високата от 2008 г. годишната инфлация за ноември 2021 г. спрямо ноември 2020 г., която отчете Националния статистически институт от 7.3%. 

Нека погледнем следната реална ситуация с Николай и Иван от Бургас. Всеки един от тях двамата е събрал 100 000 лв. Появява се възможност за два апартамента в новострояща се сграда. Николай мисли, че сделката е прекалено рискова, защото може да настъпи криза и цените на имотите да паднат. Също така не харесва квартала и не желае да рискува. Той предпочита да изчака по-добра възможност и да вземе два имота вместо един, когато “пазарът се срине”. Иван е на друго мнение. Той знае, че тези пари ще се дават на вноски в следващите 2-3 години и ще придобие имот, който ще може да отдава за 700 лв. наем на месец. Също така знае, че по всяко време може да го продаде или заложи на банката, понеже е наясно, че наемът ще покрива месечната вноска. Николай не взима апартамент, а Иван взима. 20 години по-късно 100-те хиляди лева на Николай имат покупателна способност 55 000 лв., защото инфлацията ги е изяла. При Иван нещата са доста по-различни. Appreciation-a – това е остойностяване и представлява покачване на цените на имотите в дългосрочен план. Средно имотите покачват стойността си с около 3% на година, но практиката ни показва, че има сделки, в които това число може да бъде доста по-голямо. Връщаме се на Иван и неговият Appreciation на имота, той е вдигнал цената му двойно и сега жилището му струва 200 000 + 140 000 лв. от наеми /700х10х20/.

Ако сте готови да поемете пълна отговорност за своя живот, за своето семейство, за своята финансова свобода, сега е моментът за действие! Сега е най-подходящото време да купиш имот, не отлагай! Ние от “БГ Инвест 76” гарантираме, че нашите сгради се завършват до АКТ 16 и се изпълняват по най-новите технологии, използвайки най-качествените материали. Опитът ни дава увереност и самочувствие за 100% коректност, лоялност и доверие в нашите клиенти. Вашето бъдеще е наша мисия. Инвестирай правилно, живей комфортно! 

By

Type at least 1 character to search

За да получите повече информация за нашите текущи проекти, моля свържете се с нас.

Email: office@bginvest76.com

Офис 2: гр. Бургас, пл. Баба Ганка 4

Последвайте ни в социалните мрежи